Farvning

Balayage

Balayage kommer af det franske ord ”balayer”, som betyder at feje, at male eller at børste. Balayage er en frihåndsfarveteknik, hvor farven bliver påført i forskellige sektioner af håret, i fejende og glidende bevægelser. Håret bliver holdt løst op i den ene hånd, hvorefter farven pensles i håret. Farven lægges primært i hårets længder og spidser, samt i sektionerne omkring ansigtet. Derfor bliver farveintensiteten forskellig i hårets sektioner, og overgangende bliver meget bløde og naturlige. Farvespillet er fantastisk og giver en smuk og unik wow-effekt, samtidig med at det giver håret et flot naturligt look.

 

FARVNING

 

Fakta omkring hårfarve, hårfarvningsteknikker og trends

Farvekortet

Farvekortet kan opdeles i:

 • Naturfarver
 • Refleksfarver
 • Naturfarver med reflekser

 

Naturfarverne, er dem der betegner om en farve er lys eller mørk. De kan imidlertid også kaldes for grundfarver, tonehøjder og farvedybde. Alle betegnelserne dækker da også det samme, nemlig om farven er mørk eller lys. Naturfarverne er desuden dem der farver og dækker grå og hvide hår.

Refleksfarverne er derimod de farver, som giver naturfarverne en farvenuancering og et farvespil, alt efter farvevalget. Refleksfarverne nuancerer naturfarverne og farver derfor ikke i sig selv og dækker derfor heller ikke de grå hår.

 

I naturfarver med reflekser er det naturfarven, der er den egentlige farve og refleksfarven der giver håret en ønsket nuance. Når man arbejder med naturfarver med reflekser, skal man være opmærksom på at det er naturfarven (grundfarven) der dækker eventuelle grå/hvide hår. Anvendes naturfarver med reflekser, både farver, dækker og nuancerer farvningen.

Virkningsvarighed

 

Når håret skal farves med kemiske farvemidler, kan disse inddeles i 3 grupper afhængig af virkningsvarigheden:

 • Midlertidige farver
 • Halvpermanente farver
 • Permanente farver

Midlertidige farver

Den midlertidige farvning, har som navnet antyder, en kortere tidsbegrænset holdbarhed, og kan nemt vaskes ud af håret igen.

Halvpermanente farver

Den halvpermanente farvning holder længere end den midlertidige, men trænger kun ind i håret indtil udkanten af mellemlaget (cortex) og farven forsvinder derfor efterhånden som håret vaskes. Man skelner imellem to typer af halvpermanente farvninger, tone i tone og reflekser. Når håret farves i tone i tone, farves det i samme tone som det allerede har, eller i en mørkere tone. Farven bruges til at dække hvide/grå hår, såfremt at de er ligeligt fordelt i naturlige nuancer og at der ikke er for mange af dem. Farvningen indeholder hverken ammoniak eller beise og lysne derfor ikke håret. Reflekser farver håret i samme tone og giver håret naturlige farvereflekser (farvespil). Anvendes på naturhår uden hvide/grå hår. Heller ikke her indeholder farvningen ammoniak eller beise og lysner derfor ikke.

Permanente farver

Den permanente farvning virker ved, at den både lysner og farver håret samtidig. Den bruges til at dække hvide/grå hår og kan farve håret lysere, i samme tone eller mørkere.

 

Permanent farvning kræver 3 elementer for at kunne fungere:

 • Ammoniak
 • Oxidant
 • Farveforløbere (selve farven)

 

Ammoniakken har 2 vigtige funktioner for farvning. For det første får den hårfibrene til at svulme op, således at hårets skællag åbnes og lader farven trænge ind i håret. Dertil hjælper ammoniakken med at frigøre det oxygen der indeholdes i oxidanten. Oxygenet bruges til at påvirke hårets pigmenter, ved at oxidere dem og får dem på den måde til at lysne. Dertil bruges amoniakken til at oxidere farverne for at fremkalde farvestofferne.

 

En permanent farvning er opdelt i 2 kategorier:

 • Oxidationsbaserne
 • Kolberne

 

Oxidationsbaserne sørger for farvens intensitet, og for at hvide/grå hår dækkes. Hvorimod kolberne gør det muligt at lave forskellige reflekter, såsom gylden, kobber, ask osv. Disse to grupper virker således sammen, for at skabe den endelige farve. Den opnåede farve er et resultat af først den fremkaldte lysning og dernæst den påførte farve.

Lysningsprocessen

 

Afblegnings-/lysningsprocessen går:

 • Fra mørkt til rødt
 • Fra rødt til orange
 • Fra orange til gult
 • Fra gult til hvidt

 

For at få et mørkt hår meget lyst eller hvidt, vil det være nødvendigt at gentage processen flere gange.

 

Farveforløbet ved lysning går fra tonehøjde 1 og op til tonehøjde 10.

 

Ved indfarvning i grundfarve (tonehøjde) 1-2-3-4, skal der forpigmenteres med rødt.

 

Ved indfarvning i grundfarve (tonehøjde) 5-6 skal der forpigmenteres med orange.

 

Ved indfarvning i grundfarve (tonehøjde) 7-8 skal der forpigmenteres med orange-gul.

 

Ved indfarvning i grundfarve (tonehøjde) 9-10 skal der forpigmenteres med gul.

Tidens Trends

 

I dag ønsker mange at deres hårfarvning skal have et naturligt og blødt look. Derfor er almindelige folie highligths og helfarvninger, blevet skiftet ud med mere kreative farveteknikker der giver håret et mere naturligt og levende farvespil.

 

Tidens helt store farveteknikker:

 • Balayage
 • Ombre/sombre
 • Babylights

Ombre/sombre

Ordet ombre, kommer også fra den franske ordbog og betyder skygge. Ombre er en skarp og markeret fade/overgang fra mørk til lys, hvor man laver en smuk skygge effekt i håret.

Sombre er derimod en omvendt ombre, hvor man i stedet laver en fade fra lys til mørk. Her starter de lyse sektioner lidt højere oppe i håret og længderne er mere mørke for at få en gradvis overgang. Sombre har et mere defineret udtryk i overgangen og er lidt mere blød og let, end den klassiske ombre.

Babylights

Babylights er også en faveteknik der er meget oppe i tidnen, men den adskiller sig en del fra de andre tendenser og minder farveteknisk meget om almindelige highlights. Teknikken består i at lave helt små og fine highligths, der ligges meget tæt, så der opnås et naturligt og nuanceres farvespil i håret. Håret inddeles i mange bittesmå sektioner og der er en meget lille seperation mellem hvert enkelt highlight. På den måde blander striberne sig naturligt med hårets grundfarve og det samlede udtryk bliver mere blødt end ved normale highlights.

Copyright @ All Rights Reserved